Discovering the world by bike

Elke dag een stukkie deel achttien

Ik ben een nuchtere West-Friese jongen, opgegroeid zonder geloof maar met een hoop liefde. Toen ik een jaar of zes was en mijn zussen ergens met een kinderkoor een kerstoptreden gaven deelde een pastoor hosties uit. Net voordat hij aan onze rij begon en ik met grote ogen aanschouwde wat voor lekkers er mijn kant op kwam fluisterde mijn moeder in mijn oor dat de Hosties niet voor mij bestemd waren. Ik had geen idee over het hoe en wat maar werd tevreden gehouden met een TopDrop uit mijn moeders jaszak. Nee bedankt meneer stamelde ik, gevolgd door ‘’ik heb net een dropje in mijn mond’’. Dit tot hilariteit van de rijen mensen om mij heen.

Wie niet gelooft kan er mijns inzien moeilijk bijgeloven op na houden. Dit veranderde echter toen ik in dienst trad bij een Spaanse ploeg. Veel Spanjaarden zijn erg bijgelovig. Zo heerst er binnen onze ploeg bijvoorbeeld het ritueel dat je zoutpotjes niet van elkaar aanneemt, maar dat de andere persoon het zoutpotje eerst op tafel zet en jij hem vervolgens pas mag pakken. Doe je dit niet, dan schijnen er ernstige gevolgen te zijn. Ik speelde het spelletje lang mee, tot laatst tijdens de Ronde van Burgos het mij allemaal te lang duurde aan tafel. Ik griste het zoutpotje uit mijn ploeggenoot zijn handen en donderde de volgende dag pardoes op m’n kokosnoot. Gebutst en geschaafd en een les wijzer keerde ik terug in het peloton. 

Binnen het wielerpeloton heerst de gewoonte dat de drager van rugnummer dertien op zijn minst één rugnummer ondersteboven opspeld. Overigens noemenswaardig is dat de UCI (internationale wielerbond) dit anno tweeduizendnegentien nog goedkeurt aangezien men er tegenwoordig een boetebeleid op nahoudt waarbij een gemiddelde parkeerwachter eigenlijk een aimabel persoon is.

De negentiende Vuelta etappe werd verreden op vrijdag de dertiende, internationaal bekend als ongeluksdag. Gezien coureurs hun rugnummer ondersteboven opspelden zullen er vast enkele renners aan paraskevidekatriafobie lijden, angst voor vrijdag de dertiende (tevens een goede voor scrabble). Overigens zullen er weinig  Spanjaarden aan paraskevidekatriafobie lijden. Die zien namelijk dinsdag de dertiende als ongeluksdag en ik heb werkelijk geen idee of daar ook een term voor is.

De oorsprong van vrijdag de dertiende gaat ver terug in de geschiedenis en er zijn meerdere verklaringen. Eén daarvan is dat zowel de Romeinen als de Engelsen vrijdags doodvonnissen voltrokken en het getal dertien een negatieve klank had binnen het christelijke geloof aangezien er bij het laatste avondmaal van Christus dertien personen aanschoven. 

Deze vrijdag de dertiende schoof een heel deel van het peloton tegen de vlakte in een natte afdaling. Meerdere klassements mannen schoven hard onderuit waaronder Vuelta leider Primoz Roglic. Dit was voor de Spaanse Movistar equipe sein om vol door te trekken. Een ongeschreven regel in het peloton is dat in een situatie als deze het peloton het kalmpjes aan doet om de gevallen renners de kans te gunnen terug te keren in het peloton. Movistar schond die regel en verklaarde later dat zij het plan voor de start al opgevat hadden om precies na die afdaling vol gas te geven om het peloton in waaiers te trekken. De jury stond oogluikend toe dat de gevallen renners achter de ploegleiders auto terug konden keren, iets waarvoor je normaal een boete krijgt. Movistar nam uiteindelijk na veel gevloek en getier uit het peloton gas terug omdat zij ook inmiddels inzagen dat dan hun initiatief om de macht te grijpen faalde.

Ik heb geen idee met hoeveel man Movistar vanavond aan tafel zit, maar het heeft er alle schijn van dat ze hun eigen doodsvonnis voltrokken hebben. Amen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. René Tolenaars 14 september 2019

  Schitterende poëzie in combinatie met het illustreren van de realiteit, geschreven door een sympathieke, wielrennende topper.

 2. Hubert 14 september 2019

  Mooi stukje jetse

 3. Stefan 15 september 2019

  Leuk verhaal Jetse

 4. Sean 15 september 2019

  Spellingcommissie*

  Fijn stuk weer =)

Laat een reactie achter

© 2020

Thema door Anders Norén