Discovering the world by bike

Een kleine opsomming

Ik ben ondertussen alweer ruim twee weken in Colombia. Het zevendaagse trainingskamp met de ploeg zit er alweer op en ook de ploegpresentatie is achter de rug. Tijdens de ploegenpresentatie werd mij gelijk het vuur me aan mijn schenen gelegd en heb ik de pers te woord gestaan in het Spaans (linkje ,na 20 seconden en oordeel).

In twee weken Colombia heb ik heb veel geleerd. Hier een korte opsomming.

 • Colombianen zijn super vriendelijk!
 • Een “Tinto” is een klein kopje koffie. Op de eerste ochtend bij het ontbijt vroeg de serveerster of ik een Tinto wilde, ik wimpelde haar aanbod af en vroeg om een koffie. Ik vond het nog wat vroeg voor rode wijn.
 • Elf namen, 5 achternamen en 4 bijnamen van mijn 22 ploeggenoten. Aangezien iedereen elkaar anders afwisselend aanspreekt heb ik nog wat moeite met het onthouden wie wie is.
 • De bloedgroep van al mijn ploeggenoten. Elke renner heeft een sticker met zijn bloedgroep op zijn helm. Ik werd raar aangekeken omdat ik mijn eigen bloedgroep niet wist. Hier in Colombia word het zelf in je paspoort vermeld. Ik bleek A positief.
 • Andere renners groeten doe je door te fluiten. Niet met getuite lippen, maar via je tong tussen je tanden door (voor meer info zie de http://nl.wikihow.com/Fluiten methode 2….). Niks geen handen opsteken. Kleine update, Joris Meijer de man van de Strava Olifant maakte mij duidelijk dat mannen in een roze lycra die naar andere mannen fluiten best wel uhh… Oké, ik zwaai dus weer!
 • Paseer bussen niet aan de bijrijderskant! Mensen hebben de gewoonte om uit rijdende bussen te stappen!
 • Weinig mensen roken in Colombia (5 van de 41 miljoen), maar vrachtauto’s en bussen hebben geen roetfilters. Dus worden 41 miljoen mensen gerookt.

Ook qua trainen heb ik niet stilgezeten. Ik heb al heel wat kilometers weggetrapt en gelukkig ging dat dagelijks beter. Mijn lichaam is nu goed aangepast aan de hoogte en de olifant is van mijn rug af! De omgeving rond Medellin is super mooi om te fietsen, als is het wel wat druk. Gelukkig maakt de beeldschone natuur veel goed en is het in de bergen wat rustiger! Ik mag nog een weekje genieten van de ijle lucht en het afzien bergop en dan begint het seizoen echt!

Saludos desde Santa Elena

PS, als die gekleurde woordjes kan je dus aanklikken

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Theo Merx 4 februari 2017

  Mooi overzicht Jetse. Ben er nu ook gerust op dat je aan het fietsen bent. En helemaal mooi de uitslag is positief 🙂

 2. rene melk 23 februari 2017

  hoi Jetse,

  leuk om jouw verhalen te lezen,, komt me allemaal bekend voor ,
  ben zelf al meerdere keren in colombia geweest en afgelopen april voor 2 maanden daar geweest om onze geadopteerde dochter op te halen.hoop er de volgende keer ook een stukje te fietsen….
  onwijs mooi land en super aardige mensen.
  veel succes dit jaar
  buen suerte
  saludo Rene Melk

 3. rene melk 23 februari 2017

  heb je overigens al postobon gedronken, onwijs zoet
  geen wielrenners drankje ha ha

  • jbol 30 maart 2017 — Berichtauteur

   Hallo Rene, Het geeft je wel een goede suiker kick als je in hongerklop hebt 😉

Laat een reactie achter

© 2021

Thema door Anders Norén